Κωνσταντίνος Μπάρκας
Βουλευτής Ν.Πρέβεζας

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ

02|05|2019
Κώστας Μπάρκας: Η υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων δεν είναι 'αντίδωρο'

«Η υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων αλίμονο αν θεωρηθεί από κάποιους ως «αντίδωρο» και μάλιστα χάνουν και το οποίο πολιτικό τους επιχείρημα, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι τα εργασιακά δικαιώματα έχουν χτυπηθεί τόσο πολύ τα χρόνια της κρίσης στην Ελλάδας» επισήμανε σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra Channel και στην Αναστασία Γιάμαλη ο υφυπουργός Εργασίας και βουλευτής Ν. Πρέβεζας με τον ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μπάρκας.

Ο κ. Μπάρκας συνέχισε αντιτείνοντας ότι «καθόλου αντίδωρο δεν είναι, ίσα- ίσα εμείς έχουμε μια άλλη αντίληψη όσον αφορά τα εργασιακά στην Ελλάδα. Θεωρούμε ότι πρέπει να τα υπερασπιστούμε ακόμα περισσότερο, ώστε να ανακάμψουμε ως κοινωνία. Αυτό κάνουμε, αυτό διεκδικούμε και αυτός ήταν ο στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας από όταν ο ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη για πρώτη φορά κυβέρνηση και μέχρι σήμερα.».

Σε ερώτηση της κ. Γιάμαλη ότι εντούτοις μεσολάβησε και ένα μνημόνιο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μπάρκας επεσήμανε ότι μπορεί όντως να μεσολάβησε ένα μνημόνιο αλλά ταυτόχρονα η κυβέρνηση υπερασπίστηκε τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα στην Ελλάδα. «Προστατέψαμε την εργασία αναβαθμίζοντας το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), δεν κόψαμε μισθούς, δεν κόψαμε συντάξεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ έσωσε το Ασφαλιστικό Σύστημα μ' ένα νομοσχέδιο για το οποίο τότε ήταν απέναντί μας όλοι και κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση. Έχουμε πλέον ένα ασφαλιστικό σύστημα το οποίο έχει και «κουμπαρά» και δίνει τις συντάξεις ολόκληρες και όχι πετσοκομμένες. Είμαστε αυτοί, οι οποίοι ψηφίσαμε την αύξηση του κατώτατου μισθού στη χώρα μετά από εννιά έτη, τη στιγμή που Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου μείωσαν τον κατώτατο μισθό κατά 22 ποσοστιαίες μονάδες. Εμείς είμαστε αυτοί που καταργήσαμε το ρατσιστικό μέτρο του υποκατώτατου μισθού για νέους κάτω των 25 ετών. Εμείς είμαστε αυτοί που μειώσαμε την ανεργία από το 28% στο 18%», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Μπάρκας συνέχισε επισημαίνοντας ότι δεν έγιναν όλα σωστά και προφανώς δεν έχουν λυθεί όλα, άλλωστε το 18% ανεργία είναι ένα μεγάλο ποσοστό, όμως, όπως σημείωσε «θεωρώ ότι περνάμε σε μια άλλη φάση, όπως δείχνουν και οι σχετικοί δείκτες, σε μια φάση όπου δημιουργούνται πλέον μόνιμες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και θεωρώ ότι εν τέλει οι εργαζόμενοι στον τόπο μας νιώθουν πλέον μια ασφάλεια, έχοντας μια κυβέρνηση, η οποία θα τους υπερασπιστεί ό,τι κι αν συμβεί, δεν θα τους αφήσει μόνους.».

Σε ερώτηση σχετικά με την κριτική της Νέας Δημοκρατίας ότι παρά τη μείωση της ανεργίας τα περισσότερα άτομα της νέας γενιάς έχουν φύγει στο εξωτερικό ο κ. Μπάρκας απάντησε λέγοντας ότι «είναι γεγονός ότι είχαμε φυγή εργατικού δυναμικού από τη χώρα μας και μάλιστα άτομα με αυξημένα προσόντα. Όμως αυτή η διαφυγή έχει ανακοπεί πλέον και υπάρχουν άτομα που σκέφτονται ή ήδη έχουν γυρίσει πίσω και σε αυτό παίζουν ρόλο και προγράμματα που εμείς, ως υπουργείο Εργασίας διαχειριζόμαστε. Να σας θυμίσω το πρόγραμμα που αφορά νέους επιστήμονες στον χώρο της υγείας με αμοιβές πάνω από τον κατώτατο μισθό, ή πολύ πιο πάνω από τον μέσο μισθό στον δημόσιο τομέα. Η ανακοπή του ρεύματος φυγής νέων ανθρώπων και η επιστροφή τους στη χώρα μας είναι βασικός στόχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.».

Ο κ. Μπάρκας κάλεσε τους πολίτες να αναλογιστούν τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ τα χρόνια της κρίσης και ειδικά όσα έπραξαν κατά της νέας γενιάς και των εργαζόμενων της χώρας. «όταν μια χώρα βιώνει μια τέτοιου είδους κρίση και οι κυβερνήσεις Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ έλεγαν ότι για την κρίση φταίνε οι εργαζόμενοι, φταίνε οι νέες και οι νέοι, όταν έδιωχναν με το «έτσι θέλω» εργαζόμενους από το δημόσιο, όταν νομοθετούσαν αμοιβές των 300 ευρώ, αυτό ήταν ένα σήμα προς τους νέους ανθρώπους ότι η τότε ηγεσία δεν τους υπερασπίζονταν. Τώρα υπερασπιζόμαστε τους εργαζόμενους, είμαστε εκεί για να υπερασπιστούμε τα εργασιακά τους δικαιώματα.». Ο κ. Μπάρκας αναφέρθηκε στην περίπτωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε) ως παραδείγματος της διαφοράς αντίληψης που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τα όσα έπραξαν οι κυβερνήσεις Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ στο νευραλγικό αυτό κομμάτι του δημόσιου τομέα, που έχει σκοπό την προάσπιση των δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «το ΣΕΠΕ που πραγματικά υπερασπίζεται τον κόσμο της εργασίας, ο κ. Βρούτσης ήθελε να το διαλύσει γιατί ήθελε να δώσει «σήμα» στους εργοδότες να κάνουν ό,τι θέλουν. Εμείς από την άλλη, έχουμε αυξήσει το προσωπικό του ΣΕΠΕ και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Επί Νέας Δημοκρατίας το ΣΕΠΕ είχε μείνει με 700 άτομα προσωπικό και τώρα είναι ήδη 900 και θα προσληφθούν επιπλέον νέοι επιστήμονες.

Κληθείς να σχολιάσει τις δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ υστερεί, ο κ. Μπάρκας τόνισε ότι οι δημοσκοπήσεις στη χώρα έχουν χάσει την αξιοπιστία τους, γιατί πέφτουν συνεχώς έξω. Αντίθετα, για τον κ. Μπάρκα η αίσθηση του είναι ότι ο κόσμος «ακούει» και περιμένει από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «κοντά είναι ο Οκτώβρης, ώστε να δούμε αν πραγματικά η κοινωνία είναι εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ ή όχι. Η δική μου αίσθηση είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει πάλι τις εκλογές ακριβώς γιατί ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι είναι μια κυβέρνηση, η οποία έδωσε μάχες για να βγούμε από την κρίση, από τα μνημόνια και τα καταφέραμε. Δημιουργήσαμε προοπτική για τη χώρα και θεωρώ ότι ο κόσμος θα δώσει πάλι εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει».

Όσον αφορά στο ζήτημα της διαφωνίας Πολάκη- Κιμπουρόπουλου, ο κ. Μπάρκας ανέφερε ότι ο κ. Πολάκης άσκησε μια κριτική σε έναν άνθρωπο, ο οποίος πολιτεύεται και υπενθύμισε την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας ως κυβέρνησης απέναντι σε μειονεκτούσες κοινωνικά ομάδες, αναφέροντας σχετικά ότι «η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να κομπάζει ότι είναι ένα κόμμα το οποίο διεκδικεί κοινωνικά δικαιώματα και θέλει να υπερασπιστεί κοινωνικές ομάδες, που έχουν πληγεί από την κρίση ή είναι χρόνια στο περιθώριο. Θέλω να σας θυμίσω ότι η Νέα Δημοκρατία είναι αυτή που διαχρονικά δεν έδωσε καμία μάχη για να υπερασπιστεί αυτές τις ομάδες, δεν την ενδιέφεραν κιόλας αυτοί οι άνθρωποι, γιατί όλα αυτά τα χρόνια που η Νέα Δημοκρατία κυβερνούσε δεν είχαν φωνή. Προφανώς είμαι ο τελευταίος που θα πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κάνει λάθη, αλλά η κυβέρνηση αυτή έχει δώσει και έχει κερδίσει τεράστιες μάχες για κοινωνικές ομάδες, οι οποίες όχι απλά ήταν στο περιθώριο, αλλά και η πολιτεία για χρόνια είχε γυρίσει την πλάτη της σε αυτές. Τι να πρωτοθυμηθώ; Την Ειδική Γραμματεία Ρομά, την οποία δημιουργήσαμε και η κ. Φωτίου έδωσε τεράστια μάχη και πλέον αυτοί οι πολίτες έχουν την προσοχή που θα έπρεπε να έχει το κράτος απέναντί τους. Το σύμφωνο συμβίωσης και τα ομόφυλα ζευγάρια; Προφανώς και έχουν γίνει λάθη, όμως διεκδικήσαμε και πετύχαμε πράγματα.».

Τέλος, ο κ. Μπάρκας αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο των 120 δόσεων, για το οποίο επισήμανε ότι είναι ζήτημα προγραμματισμού της Βουλής ως προς τον χρόνο εισαγωγής του προς ψήφιση, λέγοντας ότι από πλευράς υπουργείου Εργασίας είναι έτοιμοι για την υλοποίησή του και τόνισε ότι «πρόκειται για ένα νομοσχέδιο εξαιρετικό. Είναι ένα ακόμα βήμα προς την κανονικότητα και θα βοηθήσει πολύ μια μεγάλη μερίδα συνανθρώπων μας, οι οποίοι είναι εγκλωβισμένοι, γιατί οφείλουν στα ταμεία και δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη και πλέον μπορούμε να πάμε σε επανυπολογισμό των χρεών τους, διαγραφή προσαυξήσεων, κλπ. Είναι όμως και ένα νομοσχέδιο, που μπορεί ορθώς να το λέμε «το νομοσχέδιο των 120 δόσεων», όμως έχει και ουσιαστικές ρυθμίσεις για την αγορά εργασίας και την περαιτέρω θωράκιση των εργασιακών δικαιωμάτων. Θα σταθώ ενδεικτικά σε δύο ζητήματα, πρώτον, στο άρθρο που αφορά στην τεκμηριωμένη απόλυση, κάτι που μέχρι σήμερα δεν συνέβαινε και δεύτερον, στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων του κλάδου των διανομέων. Είναι λοιπόν και για τους λόγους αυτούς ένα εξαιρετικό νομοσχέδιο.».      

δείτε σχετικά στον σύνδεσμο

https://www.kontranews.gr/POLITIKI/362576-Kostas-Mparkas-sto-Kontra-Dimioyrgisame-nees-prooptikes-gia-ti-hora