Κωνσταντίνος Μπάρκας
Βουλευτής Ν.Πρέβεζας

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

06|12|2019
Κώστας Μπάρκας: 'Εσείς που μας κατηγορούσατε για 'ψίχουλα' αυτά που δίναμε για το Κοινωνικό Μέρισμα, πώς χαρακτηρίζετε τώρα τον εαυτό σας που δίνετε το 1/4 αυτών που έδινε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;'

Την πλήρη εξάρτηση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας από τις διαθέσεις των ΜΜΕ, τα οποία για τους δικούς τους λόγους τη βοήθησαν να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, με αφορμή την υπόθεση της παραίτησης του Υφυπουργού Εξωτερικών, ανέδειξε κατά τη σημερινή του τοποθέτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, στο Σχέδιο Νόμου που αφορά τη Φορολογική Μεταρρύθμιση, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας. Όπως ανάφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπάρκας, «η συζήτηση για το Φορολογικό Νομοσχέδιο, όπως και κάθε συζήτηση που γίνεται στη Βουλή, δεν γίνεται σε κενό, σε ουδέτερο περιβάλλον. Η συζήτηση αυτή γίνεται υπό το πρίσμα της παραίτησης του Υφυπουργού Εξωτερικών, ο οποίος είπε ψέματα. Η κυβέρνηση μέχρι ένα σημείο προσπάθησε να το «μαζέψει», λέγοντας ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ότι το θέμα θεωρείται λήξαν. Θεωρώ ότι η κυβέρνηση οφείλει να εξηγήσει τις ασυναρτησίες της. Μέσα από αυτή τη συζήτηση αναδείχθηκε ο ρόλος του επηρεασμού των ΜΜΕ προς την κυβέρνηση. Του τρόπου με τον οποίο τα ΜΜΕ επεμβαίνουν σε τέτοια ζητήματα. Πρώτα είχαμε την απόκρυψη της είδησης. Στην αρχή δεν υπήρχε θέμα για τα ΜΜΕ. Σε ένα δεύτερο στάδιο έχουμε την επέμβαση των ΜΜΕ για την παραίτηση του Υφυπουργού, ο οποίος τελικά και παραιτείται. Νομίζω ότι τα ζητήματα αυτά πρέπει να τα δούμε σοβαρά, γιατί αφορούν την ποιότητα της Δημοκρατίας στη χώρα.».

Στα ζητήματα που εισάγει το υπό συζήτηση Σχέδιο Νόμου, ο κ. Μπάρκας ρώτησε τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών για τη σκοπιμότητα της εισαγωγής διάταξης, η οποία μειώνει τον φόρο στις μεταγραφές των Αθλητικών Ανωνύμων Εταιρειών, έχοντας την αιτιολόγηση του αναπτυξιακού της χαρακτήρα. Αναρωτώμενος για την πραγματική συνεισφορά στην ανάπτυξη μια τέτοια ενέργεια, ο κ. Μπάρκας ζήτησε την απόσυρση της συγκεκριμένης διάταξης.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην απόδοση του φετινού κοινωνικού μερίσματος από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Όπως ανάφερε ο κ. Μπάρκας, «έχουμε την κατάρρευση με κρότο του αφηγήματος της Νέας Δημοκρατίας όσον αφορά το μέρισμα. Θέλω να σας συγχαρώ Κυρίες και Κύριοι της Νέας Δημοκρατίας για τα 175 εκατ. ? μέρισμα που δίνετε στους Έλληνες και στις Ελληνίδες. Θα συγκριθούμε μεταξύ μας και οι συγκρίσεις είναι εις βάρος σας. Έχουμε το 2016, 629 εκατ. ? και λέγατε για «ψίχουλα» σε 1.600.000 δικαιούχους. Το 2017 τα «ψίχουλα» έγιναν 750 εκατ. ? και δόθηκαν σε 3.650.000 δικαιούχους. Το 2018 δώσαμε 780 εκατ. ?. Όλα αυτά τα χρόνια χαρακτηρίζατε τον κ. Τσακαλώτο ως «ανεκδιήγητο». Εσείς, κ. Υπουργέ που δίνετε το ? αυτών των ποσών, πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας; Εσείς που βγαίνατε και λέγατε για ψίχουλα, τώρα που θα πάτε στις Περιφέρειές σας και συναντήσετε ανέργους, συνταξιούχους και νέους, τι θα τους πείτε; Τα επιχειρήματά σας είναι σαθρά. Σας καλούμε να στηρίξετε την Τροπολογία των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και να μειώσουμε την προκαταβολή φόρου στο 85%. Εμείς, ως κυβέρνηση, είχαμε δρομολογήσει τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%. Εσείς τη μειώσετε μόνο στο 5%».

Αναφερόμενος στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από σφαίρες αστυνομικού, ο κ. Μπάρκας σημείωσε «Συμπληρώνονται σήμερα έντεκα χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, έντεκα χρόνια από την απαρχή μιας εξέγερσης της Νεολαίας της χώρας μας. Οι νέες και οι νέοι της χώρας μας κατάφεραν να θέσουν στην κοινωνική και πολιτική ζωή ζητήματα εναντίον της καταστολής, να διαμαρτυρηθούν για ένα μέλλον, που φάνταζε ζοφερό. Μετά από 2-3 χρόνια η Ελλάδα εισήλθε στο σπιράλ της κρίσης. Ευτυχώς, τώρα έξω από την κρίση συζητάμε για το πώς θα θωρακίσουμε τη χώρα μας. Εκτιμώ όμως ότι οι αλλαγές που δρομολογεί το Υπουργείο Παιδείας διαγράφουν ένα μέλλον δυσοίωνο για τη νεολαία μας.».    

δείτε σχετικά στο παρακάτω βίντεο: